Försäkringskassan...ett heltidsjobb

Att försöka komma i kontakt med försäkringskassan är som att jobba heltid.
Första steget man (eller jag iallafall) gör är att logga in med BankID på mina sidor och försöker med all kraft och förmåga lösa "problemet" själv. Det är ingen vetenskap hur man kan lägga in föräldradagar antingen som heldagar, halvadagar, tre fjärdedelsdagar en fjärdedel eller en åttondelsdag- Den biffen känner jag att nog alla ska klara av. Sen väljer man de dagar man vill ta ut, 1 dag i veckan till veckans alla 7 dagar. Easy peasy. Sen behöver man inte ens räkna ut själv vad själva summan summarum av allt du gjort innan blir i dollares, nä för det står hur mycket du får i ersättning och hur många dagar du tagit ut samt hur många du har kvar. Sjukpenningsnivådagar och lägstanivådagar. Perfekt. Men nu när man ska spara och få något slagt kvitto på att man har gjort detta som man kan se på en pdf.fil som man kan klicka på med ett knapptryck. Men icke sa nicke. Det går inte. Jag klickar, det ploppar upp ett fönster men på fönstret blir det helt tomt. Vitt. Inga planerade dagar alls.

Såååååååååååååååååå fruktansvärt frustrerande.

Så vad gör jag nu, jo jag sitter i den där förbannade telefonkön som så många andra före och efter mig och väntar medans handläggarna hjälper 450 st före mig. Det var ju DETTA jag ville undvika när jag loggade in på mina sidor. Jag har nu suttit i kö i 20 min och jag har plats 278 i kön. Innan jag hamnade i kön gjorde en len kvinnoröst klart för mig att de även har tekniska problem på försäkringskassan så det är inte helt självklart att jag kan få den hjälp jag behöver när jag väl kommer fram till en handläggare. Det är som att spela rysk roulette.

Min stora fråga är egentligen, får jag ersättning för de dagar jag har ansökt eller inte? OCH varför jag inte kan se min egna planering på pdf.filen som man uppenbarligen ska kunna se planeringen på för annars så antar jag att den filen inte fyller någon funktion alls?
Det är så smidigt med lön. Då vet man, är man sjuk- då dras karensdag och 80 % följande dagar fram till den 7e dagen man är sjuk, sen ska man ha ett läkarintyg som tillstyrker ens frånvaro. Jobbar man över får man övertidsersättning och går man in och täcker upp när exempelvis en kollega är sjuk på helgen så får man dels OB men även kvalificerad ö.t. Gör man inget extra och håller sig frisk en hel månad så får man den lönen man förhandlat sig till minus skatten som dras varje månad och den är densamma.
Enkelt som en plätt.
Men när det handlar om ersättning och bidrag då ska man få jobba och svettas lite för att få det. Det ska inte bara gå smidigt och enkelt. Nä för varför skulle det göra det? Då skulle väl vem som helst kunna söka bidrag. Ja fast nu snackar vi föräldradagar, som är beslutat i Sverige att man ska få om man blir förälder. Antingen om det är via adoption, vaginal födelse eller kejsarsnitt. Då ska man väl inte behöva kämpa för att få denna ersättning? Eller är jag helt ute och cyklar.

Nu fick jag äntligen prata med en kille på FK. Han gjorde mig inte klokare. Jag var tvungen att skicka ett mejl till datorsupport för att de skulle se vad som var felet med att jag inte kan öppna pdf.filerna. Så sjukt störigt. Iallafall så får jag ersättning som jag ska den 26:e för min havandeskap i 28 dagar. Det är ju alltid en trygghet att veta att de pengarna betalas ut.
Nä nu ska jag käka lunch och se ett avsnitt shameless. Även att solen lyser och är Ûberhärlig så tänker jag inte gå ut just nu.
Så det så.