Att arbeta eller vara ett arbete..

Det finns tusentals olika yrkeskategorier runt om i världen. Man kan vara allt från mjölkbud till jurist. Man kan ha ett yrke som kräver högskoleutbildning och yrken som inte ens kräver att man ska ha gymnasial utbildning.
Yrken värderas på olika sätt. Värdet och statusen ses ofta i vad som hamnar i plånboken då lönen för ens arbete ska betalas ut. Feta plånboken eller den som ständigt ekar av tomhet.
Sen finns de dom som bidrar till samhället och har ett jobb och de som lever på samhället och går utan. Valfrott eller ej det låter jag vara osagt för det är individuellt.
Man kan av olika själ inte arbeta.
Det kan vara att ens kropp är ens fiende och man går dagarna i ända med ständig värk, man kan ha ett psykiskt funktionshinder som hindrar en från att arbeta, vara ålderspensionär då man har bidragit till samhället i flera år och nu är berättigad någon slags vila, man kan vara arbetssökande och inte fått något jobb, ja listan kan bli lång.
Hur eller hur så finns det som sagt olika arbeten och status på tusentals arbeten. I Sverige (utan att ha några som hellst underlag mer än livserfarenhet + ögon och öron) så klassas tillexempel att vara civilekonom och jurist högre än om man jobbar i vårdrelaterade yrken. Jo men visst är det så, att inte ens läkare har samma status idag som de hade för ..tja säg 20 - 25 år sedan? 5 år ..om inte mer, utbildning på högskola med 2.0 poäng på högskoleprovet för att ens komma in på läkarlinjen och massa praktiskt praktik.
För att jobba som vårdbiträde behöver man bara en social mognad och kunna städa, tvätta, skriva, läsa, omvårda och ha en dos med vett och ettiket. Livets skola helt enkelt.
Men vem kan säga vilket yrke som är mer tidskrävande och betydelsefullt än något annat? Du? Jag?
Nä. Eller?
Finns det exempelvis någon som hellst forskning på personalhälsa inom psykiatrin? För ni vet väll att Sverige är full av människor med psykiska funktionshinder som behöver enormt mycket stöd i sin vardag för att ens klara sin vardag?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: